KuhnaPaTo projekt z osnovnošolci Ljubnega ob Savinji na EU Open House Day v Washingtonu!
Delegacija EU v ZDA in veleposlaništva držav članic EU so 14. maja 2016 priredile že 10. dan odprtih vrat ali t.i. EU Open House Day, s čimer želijo številnim obiskovalcem, potencialnim gostom iz ZDA kar najbolje predstaviti posebnosti lastne dežele in podati razloge za obisk le-te. Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je vsakoletni pester program obogatilo še dodatno, z namenom svečanega obeležja 25. obletnice samostojnosti Slovenije. Slovenija v malem, v besedi, sliki, pesmi in glasbi, predvsem pa v okusnih tipičnih ali tradicionalnih dobrotah, se je vtisnila v globok spomin preko 4000 obiskovalcem slovenskega veleposlaništva. Ker pa se vsako leto globlje posvetijo posameznim regijam, je letos bila na vrsti Savinjska dolina z delom Podravja.
Projekt KuhnaPaTo s svojim poslanstvom, prepletanjem ciljev in aktivnosti ter predvsem z otroki, in njihovimi izjemnimi veščinami, ki se ne začnejo ali končajo le s kuhanjem, je že lani vzbudil pozornost tudi v ZDA. S pomočjo, izjemno promocijo Slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, smo bili letos deležni izjemnega sprejema, odprtih vrat na najrazličnejših lokacijah in institucijah in ovacij strokovnjakov najrazličnejših področij.
Jurij Jurjevec, Maša Černivšek, Maja Ermenc in Blaž Ermenc pod vodstvom mentorice Marije Ermenc iz OŠ Ljubno ob Savinji, že nekaj let sodelujoči na tekmovanjih in ostalih aktivnostih projekta KuhnaPaTo, so pripravili in predstavili za Zgornjo Savinjsko dolino značilne jedi: ajdnek, jabolčni fižol, mohod s savinjskim želodcem, kruhov čips iz ajdovega kruha z orehi, koruznega z bučnimi semeni in pšeničnega ter sveži ajdov kruh, ki je šel za »med«. Ob tem pa so domala ves dan zvijali »ptičke«, ki so jih tamkajšnji otroci prav radi pohrustali ob Božiču ali Veliki noči. Testo je sovpadalo s prazničnim kruhom, ki so ga v najrazličnejših oblikah pekli le ob omenjenih praznikih in redkih izjemah. Pod žarometi novinarjev, fotoaparatov gostov, med katerimi so se našli tudi nutricionisti, poznavalci slovenske kulinarike, strokovnjaki s področja prehrane v najrazličnejših smereh, tudi priseljenci, so otroci z Ljubnega ob Savinji opravili dostojno promocijo svoje regije in celotne Slovenije.
Dolga vrsta se je vila tudi po ulici zunaj veleposlaništva, saj je prva točka bila prav miza naših mladih kuharskih mojstrov, od katere so se obiskovalci prav s težavo »odlepili«. Številna zanimiva vprašanja, ki so bila odraz mnogih že znanih informacij o Sloveniji, so nas spodbudila k opisu kulturnega ozadja jedi, njihove priprave, zapisovanja receptov (tudi Savinjskega želodca) in po mojem lahko le z veseljem kaj kmalu pričakujemo turiste iz ZDA, vsaj v Savinjski dolini.
EU Open House Day je bil sicer glavni vzrok za pot v Washington, ki smo ga svečano končali s tradicionalnim sprejemom veleposlanika, g. Boža Cerarja v njegovi rezidenci, s slovensko pesmijo in zdravljico, vendar za skupino projekta KuhnaPaTo ob enem tudi krstni nastop, saj smo bili deležni zelo pestrega, navdušujočega in nepozabnega programa.
mentorica Marija Ermenc