Zadišalo je po specialitetah z medom
V Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji je na pobudo in v organizaciji marljivih članic in članov Čebelarske družine Ljubno nedavno potekala zanimiva delavnica pod naslovom Uporaba medu v kulinariki. Delavnica se izvaja v okviru letošnjih izobraževanj Čebelarske zveze Slovenije. Dogodek je potekal pod vodstvom strokovnjakinje Marije Arh Ivanšek s Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.
Priložnost je pri čebelarkah, čebelarjih in njihovih življenjskih sopotnicah zbudila precejšnjo pozornost in kuhinja v Fašunovi hiši je bila polna novega znanja željnih kuharic in kuharjev. Zbrane sta najprej pozdravila podpredsednik in koordinator za izobraževanje pri ČZ SAŠA Franjo Podrižnik in tajnik Tomaž Lesnjak. Dobrodošlico je zbranim izrekla tudi Cvetka Mavrič, direktorica zavoda Savinja, ki upravlja s Fašunovo hišo.
Kako raznovrstna je lahko uporaba medu v prehrani priča tudi jedilnik, za katerega so se odločili, da ga tokrat pripravijo. Tako so med uporabili pri pripravi hrane vse od predjedi do glavnih jedi kot je file postrvi z medno glazuro in piščančje rezine v sadno medeni omaki ter zavitek z rdečim zeljem s hruškami in medom.
Seveda je to opis le za del bogatega jedilnika, ki so ga pripravili na Ljubnem in ga nato tudi degustirali. Marsikatera kuharica (te so bile na delavnici v večini) pa je ugotovila in sklenila, da bo del novega znanja uporabila tudi v domači kuhinji.