Ocenjevanje tolkca v Juvanju
Na prvi pomladni dan je v Gostišču Prodnik v Juvanju potekalo ocenjevanje tolkca. Dogodek sta organizirala mozirska izpostava Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje in Sadjarsko društvo Franca Praprotnika Mozirje. Kljub temu, da je bila lanska letina sadja zaradi pozebe zdesetkana, je bilo za ocenjevane prijavljenih 21 vzorcev te naše tradicionalne sadne nizkoalkoholne pijače. Med tistimi, ki so prinesli vzorce na ocenjevanje, je bilo kar nekaj pridelovalcev iz Občine Ljubno.
Poleg strokovne komisije, ki ji je predsedovala Tadeja Vodovnik iz KGZ Maribor, so anonimne vzorce hkrati poizkušali tudi prisotni sadjarji oziroma prinesitelji tolkca. Tako so lahko ob sprotnih komentarjih komisije spoznavali dobre pa tudi slabe lastnosti posameznega vzorca. Od skupaj 21 vzorcev so bili trije zaradi neustreznosti izločeni, sicer pa je kar deset vzorcev doseglo najvišje število točk in tako zlato priznanje, šest jih je bilo ocenjenih kot srebrni, dva pa sta bila bronasta.
Za tako visoko kakovost so zaslužna tudi izobraževanja in predavanja o ustreznem kletarjenju in doseganju kvalitete, ki so ponavadi izvedena v sklopu ocenjevanja. Tudi tokrat je bilo pripravljeno tako predavanje. Strokovnjakinja za vino in sadne pijače Tadeja Vodovnik je nadrobila kar nekaj nasvetov za umno kletarjenje in o tem, kako priti od dobrega sadja do visokokakovostnega tolkca, ki so jim prisotni z zanimanjem prisluhnili.