Ocenjevanje tolkca v Juvanju
Lanska slaba sadna letina je bila vzrok manjšemu številu vzorcev tolkca, ki so ga pridelovalci predstavili strokovni komisiji na nedavnem ocenjevanju v Juvanju. Ni pa letina vplivala na kakovost te zanimive pijače, saj je skoraj polovica od 11 vzorcev dosegla točke, ki prinašajo zlato priznanje. Med prejemniki najvišjih ocen in zlatega priznanja je bil tudi pridelovalec – sadjar iz Primoža pri Ljubnem.
Dogajanje sta v sodelovanju organizirala mozirska izpostava Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje in Sadjarsko društvo Franca Praprotnika. Še pred samim ocenjevanjem so prisotni prisluhnili predavanju mag. Tadeje Plevnik Vodovnik, strokovnjakinje za vinarstvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Ta je poudarila uporabo zdravega sadja kot osnove za dober tolkec, ki mu kakovost lahko zviša tudi pravilna tehnologija kletarjenja.
Prinesenim vzorcem tolkca je ocenjevalna komisija v skladu z doseženimi točkami razdelila pet zlatih, štiri srebrna in eno bronasto priznanje. En vzorec so zaradi prenizke stopnje alkohola izločili iz ocenjevanja.